“Ugledna dama” – simbol stare Jugoslavije
j

Pre tačno 46 godina nastala je tradicija koja se očuvala do današnjeg dana. Simbol stare Jugoslavije postala je dama, sada već u najboljim godinama, prva i prava, C kafa. Tu godinu, 1976, obeležili su različiti događaji, ali jedan od najlepših je onaj zbog kog danas sedimo sa bakama i dekama, strinama i ujnama, komšijama i komšinicama, dok nam pričaju priče o nekom drugačijem vremenu, mnogi bi rekli – boljem vremenu. Zanimljiva je činjenica da je Jugoslavija trajala 47 godina i kako možemo da vidimo, ova dama će uskoro prevazići to zlatno doba i postati „Zlatna“ C kafa ili ona to već jeste?

Svi se prisećamo tog perioda, vremena slobode, kretanja i blagostanja. Nostalgičari kažu da su to najbolje godine, doba kada su ljudi bili bliskiji i kada, reklo bi se, digitalizacija još nije uzela maha. Porodice su se češće sastajale, a prijatelji su imali savršen izgovor za šoljicu omiljene domaće kafe kako bi stvorili neke nove uspomene kojih će se kasnije rado prisećati.

Tradicije su se ređale, a uspesi u sportu, kulturi, umetnosti, nauci, pomerali su granice. Jugoslavija je iznedrila sjajne muzičare i muzičke grupe poput Arsena Dedića, Zdravka Čolića, Yu grupe, Smaka, Indeksa, Ekatarine velike i drugih, a Bijelo dugme je zaslužno za jedan od najznačajnijih događaja, ne samo u svojoj karijeri, već i u istoriji rokenrola na prostorima bivše Jugoslavije koji se dogodio na beogradskom koncertu ove grupe održanom kod Hajdučke česme 28. avgusta 1977. godine. Ovaj događaj je ujedno predstavljao i oproštaj Gorana Bregovića od publike, pred odlazak na odsluženje vojnog roka u JNA. Bio je to do tada neviđeni koncertni događaj u bivšoj Jugoslaviji na kojem je prema raznim procenama novinara prisustvovalo između 70.000 – 100.000 posetilaca.

Tokove jugoslovenske umetnosti ilustruju radovi Paje Jovanovića, Nadežde Petrović, Ivana Sternena, Save Šumanovića, Milana Кonjovića, Petra Dobrovića, Marka Čelebonovića, Ivana Meštrovića, Antuna Augustinčića, Frana Кršinića, Rista Stijovića i mnogih drugih eminentnih autora sa ovih prostora, a mogu se pogledati u likovnoj zbirci Muzeja istorije Jugoslavije.

Pred sam njen kraj, 1991. godine, navijačima Crvene zvezde “sreća je stigla” 29. maja, tačno u 22.46. Mogli bismo reći da je ovo bila radost cele Jugoslavije, a ne samo navijača tog kluba koji je postao šampion Evrope. Drugačiji je to period bio, navijači su se slagali, išli na utakmice zajedno i veselili se na zdrav način pobedi svog tima. Svi se sećaju na kom mestu su bili, sa kim, šta im se vrzmalo po mislima i kako su proslavili kada su čuli: “Crvena zvezda je šampion Evrope, Crvena zvezda je pobednik Kupa evropskih šampiona…”

Svi trenuci su ostali zabeleženi u onoj formi koja je danas manje zastupljena. Zapisano je po raznim papirićima, crno-bele fotografije, prvi crteži za mame i tate, čuveni bakini recepti, privesci sa ekskurzija, pribor za šivenje, draga pisma, razglednice, čestitke. Svi se možemo složiti da je mesto tim važnim stvarima u čuvenoj limenci C kafe. C kafa je kafa za sva vremena i deo je malobrojne grupe proizvoda u kojima uživa više generacija. Obradujmo jedni druge poklon limenkom C kafe u kojoj se nalazi 2×100 grama C kafe, dame u najmudrijim godinama, koja je sada, kao i zlatna C kafa, u novom ruhu i uživajmo u šoljici omiljenog napitka, dok stvaramo nove uspomene koje će se prenositi sa kolena na koleno, kao što se već 46 godina prenosi ljubav prema tradicionalno omiljenoj C kafi.

Izvor: B92