Tata kupi mi auto: Srđan Marković
j

Srđan Marković je digital menadžer u kompaniji Strauss Adriatic. Kao tata dvogodišnjeg sina, za Detinjarije govori o svom roditeljsvu.

Predstavite nam se kao tata?

Postao sam tata i saznao sam šta uloga oca podrazumeva i koliko vremena i energije je potrebno za odgajanje i vaspitavanje deteta. Dok sam bio mlađi maštao sam o velikoj porodici i troje dece, ali sada vidim koliko truda, odricanja i posvećenosti zahteva roditeljstvo. Ipak, mislim da se količina ljubavi sa brojem dece ne deli, već umnožava pa ćemo svakako razmišljati o proširenju porodice.

Da li mislite da ravnopravno učestvujete sa mamom vaše dece u vaspitanju?

U našoj porodici se ravnopravno dele sve obaveze, što podrazumeva i zajedničko vaspitanje i angažovanje oko Davida. U zavisnosti od toga ko ima više slobodnog vremena na raspolaganju, supruga i ja se organizujemo, ali treba priznati da je uz veliku pomoć baka i deka servisa sve neuporedivo lakše.

Koliko porovodite vremena sa svojom decom?

S obzirom na okolnosti, uvek sam rastrzan između poslovnog i privatnog života. Nekada je teško naći pravi balans i biti dovoljno koncentrisan na posao kod kuće, dok drugim okom posmatrate sve akrobacije koje jednom dvogodišnjaku mogu pasti na pamet. Kada uhvatim sebe da mi pada koncentracija, tada napravim pauzu uz veliku šolju domaće kafe i sve izgleda mnogo lakše.

Koliko vremena je potrebno da se na kreativan način posvetite detetu?

Koliko god vremena da imamo, na nama je kako i koliko kreativno ćemo ga iskoristiti, te se uvek trudim da David i ja imamo vreme samo za nas. Trudim se da svakodnevno osmislim kreativne aktivnosti koje će ga naučiti nečemu novom.

Koliko vaš profesionalni život utiče na vaspitanje deteta?

Dobra organizacija i podela obaveza su način da sve prepreke savladamo što jednostavnije. Zbog velikog broja aktivnosti i same dinamike posla kojim se bavim u svetu marketinga, svaki dan je trka između vrtića, sastanaka i uklapanja oko svih drugih obaveza oko deteta. Vaspitanje deteta ne sme da trpi tempo poslovnih obaveza, iako je to ponekad zaista teško izvesti.

Šta vi kažete o poverenju između roditelja i dece? Da li postoji razlika u vaspitanju ženskog i muškog deteta?

Još uvek nemam žensko dete, ali sam siguran da bih se u vaspitanju isto postavio i prema devojčici. Bez obzira na pol, deca u potpunosti zavise od roditelja, možda bih samo više zajedničkih interesovanja delio sa sinom. Sa druge strane, ćerka i mama bi zajedno imale vreme za svoje rituale.

Možete li da opišete savršeno dete?

Savršeno dete po mom mišljenju zna samo da promeni pelene i imuno je na sve bolesti iz vrtića.

Kakav je vaš odnos prema društvenim mrežama?

Društvene mreže su moćan alat, koji nije ni dobar ni loš, ali zbog cele fame koju podstiču neprekidno su na lošem glasu. U kontekstu dece, sinu svakako nećemo braniti da ih koristi, ali ćemo ga učiti koji način je najbezbedniji.

Naš gastro urednik je Nenad Gladić – Lepi Brka radi emisiju “Kuvajmo s decom ” sa dvanaestogodišnjom devojčicom Jojom,  kroz ovu emisju težimo da naučimo decu osnovnim kulinarskim veštinama. Kakva je situacija kod Vas u kući (kuhinji) po ovom pitanju?

S obzirom na to da smo tek skoro proslavili drugi rođendan, naš kulinarski domet je kritičko mišljenje i osuda tanjira koji nema lava na sebi.  Ipak, primetio sam da mu je omiljena hrana pirinčana kaša sa bananom i da je sve što u sebi sadrži čokoladu i šećer više nego poželjno…

Šta kažu vaša deca o vama kao tati?

Tata je uglavnom “dežurni krivac” za sve nestašluke, ali i u trenucima kada te nestašluke treba sankcionisati. Tanka je linija između: „tata vauuu“ i „tata pasii“

Koji je vaš savet nama po pitanju vaspitanja dece?

Ne postoji univerzalni savet, vodim se načelom da dam sve od sebe da od deteta napravim dobrog čoveka koji poštuje svoje roditelje i sve oko sebe.

Da li se uloga tate po vama danas svela na “Tata kupi mi auto”?

To je do tate…

Izvor: Detinjarije