Tata kupi mi auto: Siniša Novaković
j

Siniša Novaković radi kao IT menažer u kompaniji Strauss Adriatic. Kao tata dvoje dece, za Detinjarije govori o svom roditeljstvu.

Predstavite nam se kao tata?

Tata sam dvoje dece, dečaka od 12 i devojčice od 10 godina. S obzirom na tempo života i malo slobodnog vremena, trudim se da svaki trenutak provodim sa njima. Bar još malo, dok ne porastu, pa počnem da ih srećem samo “u prolazu” (smeh).

Da li mislite da ravnopravno učestvujete sa mamom vaše dece u vaspitanju?

Naravno da mislim da učestvujem, ali se mama baš i ne slaže sa tim 😊. Supruga tvrdi da bih se ja samo igrao sa njima, a da je na njoj ostao onaj teži deo, da izigrava “lošeg policajca” koji pokušava da ih disciplinuje. Ali, svako bira koji će “policajac” da bude.

Koliko provodite vremena sa svojom decom?

S obzirom na to da sam često i vikendom zauzet poslom, nažalost ne onoliko koliko bih želeo. Koliko god da mi obaveze dozvole, trudim se da im se posvetim i da vreme koje provodim sa njima bude kvalitetno, što smatram da je najvažnije.

Koliko vremena je potrebno da se na kreativan način posvetite detetu?

I deset minuta je dovoljno ako se deci posvetim na zanimljiv i kreativan način. Verujem da je u njihovom uzrastu prava rečenica izrečena na pravi način i u pravom trenutku važnija od svega.

Koliko vaš profesionalni život utiče na vaspitanje deteta?

Radno vreme i stres je problem svih roditelja danas, u takvom vremenu živimo. Najvažnije je da posao ne donosite kući, tako da se trudim da o poslu ne pričam van firme.

Šta vi kažete o poverenju između roditelja i dece? Da li postoji razlika u vaspitanju ženskog i muškog deteta?

Ne bih rekao da postoji razlika u odnosu na to da li imate devojčicu ili dečaka, sve zavisi od temperamenta i karaktera deteta. Sin je na mene, prilično je zatvoren i prava je nauka od njega izvući nekad i emotivnu reakciju. Ćerka je otvorenija, priča mi o ljubavima i svađama, obožavam da je slušam! U svakom slučaju, poverenje gradimo otvorenim i iskrenim razgovorima.

Možete li da opišete savršeno dete?

Kao i svakom roditelju, i meni su moja deca savršena. Kad odrastu, to se malo valjda promeni (smeh) – tako su mi pričali drugi.

Kakav je vaš odnos prema društvenim mrežama?

Ja ih ne koristim, dok ih supruga obožava. Nadam se da će deca povući na mene, ali iskreno ne verujem. Oni su rođeni u vremenu društvenih mreža i ne možemo toga da ih u potpunosti lišimo.

Naš gastro urednik je Nenad Gladić – Lepi Brka, koji radi emisiju “Kuvajmo  s decom” sa dvanaestogodišnjom devojčicom Jojom,  kroz ovu emisju težimo da naučimo decu osnovnim kulinarskim veštinama. Kakva je situacija kod vas u kući (kuhinji) po ovom pitanju?

Nije mi dozvoljen ulaz u kuhinju ukoliko ne ulazim da operem sudove, ali jedno vreme sam eksperimentisao sa zdravom ishranom, pravio sam svoj humus, zdrave slatkiše, a deca su mi u tome pomagala. To je bila naša zajednička aktivnost i igra. Iskreno, sve manje imam vremena za to, a i oni su porasli i nekako mi se čini da ih sve manje zanima druženje sa tatom u kuhinji.

Šta kažu vaša deca o vama kao tati?

Da sam najbolji tata na svetu kada ne vičem (smeh).

Koji je vaš savet nama po pitanju vaspitanja dece?

Slušajte ih, odgovorite im na svako pitanje, ma koliko ono nekad bilo i nezgodno, jer tako gradite međusobno poverenje. I mazite ih dok možete, što više, to vreme jako brzo prođe!

Da li se uloga tate po vama danas svela na “Tata kupi mi auto”?

Ne bih rekao, i tate su stub porodice i čini mi se da današnje generacije tata aktivnije učestvuju u životima svoje dece. Mada, da budem iskren, tate se lakše ubede na trošak, govorim iz ličnog primera.

Opišite nam “samo vaš” zajednički momenat sa detetom, čemu se najviše radujete?

Maženju najviše, toga nikada nije dosta. Tako im šaljemo poruku da su zaštićeni, sigurni i tako postaju samosvesni i samouvereni. Zadnjih meseci igramo zajedno Fortnite trios. Mislim da se u toku igranja Fortnite-a najviše ispričamo. Obožavam da igram igrice sa njima.

Kako izgleda uspavljivanje vašeg deteta, da li je tata počeo da priča priče?

Moja deca su već velika za čitanje bajki i pričanje priča koje nismo preskakali kada su bili manji. Pred spavanje volimo da rezimiramo dan i kada legnemo, pričamo o raznim “glupostima”. Naravno, ništa ne može da prođe bez golicanja 😊

Koje su vam omiljene igre kad izađete napolje?

Sin već izlazi sam, mamino i moje društvo mu više nije zanimljivo i to je potpuno normalno za jednog dvanaestogodišnjaka. Sa ćerkom i dalje idem napolje, pazim na nju dok vozi rolere ili skejt, mogu da poslužim kao dobra strunjača, ako je padanje u pitanju. 😊

Izvor: Detinjarije