Da li ste znali da je sutra Međunarodni dan porodice i da se proslavlja gotovo 30 godina?
j

Da li ste znali da je sutra Međunarodni dan porodice
i da se proslavlja gotovo 30 godina?

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1993. godine
donela odluku da se Međunarodni dan porodice obeležava 15. maja svake godine.

Već decenijama unazad, na ovaj dan se organizuju razne manifestacije širom sveta na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. Cilj je da se afirmiše porodica, njene vrednosti, da se podstakne jednakost između partnera u okviru porodice i da se zaštiti porodica kao osnovna jedinica društva, u kojoj postoje međusobna ljubav, poštovanje, razumevanje i poverenje između svih članova. Ali, ovaj dan je i više od toga – jedan od njegovih primarnih ciljeva jeste podizanje svesti o tome na koji način socijalne, demografske i ekonomske promene u društvu utiču na porodicu.

Međunarodni dan porodice svake godine ima drugačiju temu koja je u skladu sa osnovnim ciljevima. Ove godine, to je uticaj novih tehnologija na dobrobit porodica. Novi globalni trendovi, demografska promena sveta, ubrzana urbanizacija ali i klimatske promene menjaju svet u kome živimo i na taj način neminovno utiču na porodicu.

Globalna pandemija virusa Covid-19 je pokazala koliki je značaj digitalnih tehnologija na sve sfere života. Ubrzala je promene na tom polju i ukazala na uticaj  digitalnih platformi i njihovih mogućnosti u životima svih nas.

Već više od godinu dana nedostaje nam bliskost, onako kako smo inače navikli. Prisni zagrljaj, nedeljni porodični ručak, praznici, sve to nam je uskraćeno i nadamo se da ćemo uskoro opet biti slobodni i opušteni. Do tada, digitalne platforme su nam omogućile da se vidimo, da razgovaramo, čak i da popijemo kafu zajedno, onu prvu jutarnju.

Koliko god da trčimo za modernim svetom i prilagođavamo mu se, ne zaboravljamo na tradicionalne vrednosti. Tako je C kafa već generacijama sinonim za tradiciju, prvu i pravu kafu sa dragim osobama. Ako je neko od vaših najdražih na drugom kraju sveta, popijte šoljicu kafe sa njima online, ukoliko su vam roditelji ili deca u drugom gradu, ako ih skoro niste čuli, nazovite ih i zajedno uživajte u dobro poznatom ukusu C kafe, digitalizacija nam to omogućava. Verujemo da u svakoj kući postoji jedna od čuvenih limenki C kafe. Izvucite iz njih stare slike, dragocene uspomene i podelite ih sa svojom porodicom putem digitalnih platformi, budite nasmejani i srećni, jer porodica je naše najvažnije uporište. Ona nas oblikuje, formira naš odnos prema svetu i okolini, čini da se osećamo sigurno.

Kažu da su porodični odnosi najintenzivniji odnosi koje imamo u životu. Zato pozovite svoje voljene na Međunarodni dan porodice, a ukoliko ste u mogućnosti zagrlite ih, prošetajte zajedno, porazgovarajte, sedite na terasu ili u baštu, uživajte u lepom prolećnom danu ispijajujući C kafu. U duhu tradicionalnih vrednosti, obradujte svoje najdraže jednom od četiri različite poklon limenke sa retro motivima iz zlatnih 70-ih godina prošlog veka, koje prizivaju duh nezaboravne epohe. U njima se nalazi 2×120 grama C kafe za sve one koji uživaju u ovoj mešavini domaće kafe koja evocira najlepše porodične uspomene.